Eläinten maahantuonti on riski

Vaikka raivotautia ei tällä hetkellä maassamme esiinny, sitä ei ole kuitenkaan lopullisesti voitettu. Tartunta voi tulla maahamme koska tahansa rajan yli sairaan villieläimen mukana tai sairautta idättävän tuontieläimen mukana. Eläinten tuonti Suomeen kotoperäisen rabieksen vaivaamista maista on siten aina riski.

Riski realisoitui karuksi todellisuudeksi vuonna 2003, kun Suomeen Virosta kuukautta aikaisemmin tuotu poni puri hoitavaa eläinlääkäriä. Ponilla todettiin keskushermosto-oireita. Se lopetettiin rabiesepäilyn vuoksi ja laboratoriotutkimuksissa epäily vahvistettiin eli ponin todettiin sairastaneen raivotautia. Ponin kanssa tekemisissä olleet ihmiset rokotettiin ja kontaktissa olleet hevoset asetettiin karanteeniin. Onneksi kukaan sairaaseen poniin kontaktissa olleista ihmisistä tai eläimistä ei sairastunut.

Toinen tällä vuosituhannella Suomessa todettu rabiestartunta eläimellä oli Intiasta tuodulla koiranpennulla vuonna 2007. Terveydenhuoltohenkilöstön valppauden ansiosta tälläkin kerralla vältyttiin ihmisten sairastumisilta.