Rabies vaanii tietämätöntä matkailijaa

Matkustaminen maahan, jossa rabiesta esiintyy, on aina tartuntariski, vaikka kyseessä olisikin lyhyt matka turistialueelle. Rabies on edelleen ongelma monessa Afrikan ja Aasian maassa. Matkailijat eivät usein tiedä lomakohteensa rabiestilannetta.

Ihminen saa tartunnan useimmiten raivotautisen koiran puremasta. Riski saada tartunta on suurin maaseudulla ja harvaan asutuilla alueilla sekä suurten kaupunkien laitamilla, johon kulkukoirat kerääntyvät, mutta tartunnan voi saada esim. turistien suosimalle rannalle harhautuneen kulkukoiran puremasta.

Koiran tai muun eläimen puremaan rabiesalueella kannattaa siten aina suhtautua vakavasti, vaikka kyseessä olisikin lemmikki ja puremavamma lievä. Lomakohteessa oleva suloinen pentu, jonka kanssa olisi niin kiva leikkiä, saattaa olla tappavan taudin lähde viattoman tuntuisen näykkäisyn tai huulille suukottelun seurauksena. Ensiapuna haava tulee välittömästi puhdistaa runsaalla vedellä ja saippualla. Tämän jälkeen on hakeuduttava mahdollisimman nopeasti hoitoon erikoistuneelle rabiesklinikalle tai jos sellaista ei ole, turisteja hoitavalle klinikalle lähimpään kaupunkiin. Terveydenhoitohenkilöstö tuntee paikallisen rabiestilanteen ja hoitosuositukset. Heti pureman jälkeen aloitettu asianmukainen immunoglobuliini- ja rokotushoito pelastavat ihmisen käytännössä aina.