Rabies on tappava tauti ihmisellä

Ihmisen tartunta on yleisimmin seurausta raivotautisen koiran puremasta (>90 % tapauksista). Tartunta on myös mahdollinen tilanteissa, joissa haava tai limakalvo saastuu raivotautisen eläimen syljellä. Aerosolitartunta viruksella saastuneen ilman välityksellä on mahdollinen raivotautisten lepakoiden asuttamassa luolassa, mutta sen merkitys on muuten vähäinen.

Itämisaika taudilla on yleensä 20-90 vuorokautta, mutta se voi vaihdella 10 päivästä jopa vuosiin. Noin 5 %:ssa tapauksista itämisaika on pidempi kuin yksi vuosi.

Ensioireita ovat kuume, levottomuus, päänsärky, pahoinvointi ja tuntomuutokset purema-alueella. Oireiden ilmaannuttua taudin eteneminen kuolemaan asti on lähes väistämätöntä hoidosta huolimatta. Kun tauti etenee, on potilas kiihtynyt, harhainen ja hänellä on kouristuksia. Nielun alueen lihaskrampit vaikeuttavat nielemistä. Noin kolmasosalla tapauksista on harvinaisempi tautimuoto, jonka oireina ovat kipu, heikkous, tuntopuutokset, ja halvaantuminen. Tauti johtaa yleensä kuolemaan muutaman päivän kuluessa oireiden alkamisesta.

Suurin osa rabiestapauksista ihmisillä keskittyy Afrikan ja Aasian maihin, joissa raivotautinen koira on merkittävin tartunnan lähde